AIDA model uitleg
Het AIDA-model is een mooi sales / marketing model waarmee je ontvangers van een boodschap kan sturen / beïnvloeden om jouw doel te bereiken. Je kan het zien als een trechter. De techniek achter dit model is dat de ontvanger steeds verder in je boodschap (trechter) gezogen wordt, totdat ze idealiter overgaan tot een actie. Bijvoorbeeld het kopen van jouw product. AIDA staat voor “Attention” “Interest” “Desire” “Action”. In dit artikel gaan we jou een AIDA model voorbeeld geven aan de hand van iedere letter.
In de eerste fase “Attention” bereik je altijd de meeste mensen. Naarmate je verder komt in het model zullen er steeds minder mensen overblijven. Uiteindelijk zal een deel van het geheel overgaan tot actie. Als zender van de boodschap wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen overgaan tot actie. Het AIDA model helpt je erbij om dit zo goed mogelijk te doen!
AIDA model voorbeeld
Zoals hierboven al benoemd is het dus een soort van trechter. We gaan hiervan een AIDA model voorbeeld geven. We zullen dit doen aan de hand van elke letter en hier een relevant voorbeeld bij geven. Bovenin de ’trechter’ zitten allen ontvangers van jouw boodschap. Bijvoorbeeld de abonnees van je nieuwsbrief. Al deze ontvangers moeten idealiter zover mogelijk komen in jouw trechter totdat ze uiteindelijk bij “Action” belanden en dus overgaan tot actie. Elke stap (elke letter) heeft een achterliggende techniek die de ontvanger beïnvloed. We gaan ze letter voor letter af. We geven jou een makkelijk toepasbaar AIDA model voorbeeld van zowel Attention, Interest, Desire en Action.
Attention
Dit is helemaal bovenin de trechter, in deze fase heb je altijd de meeste ontvangers. Wat je hier wil doen is de aandacht trekken van de ontvanger. Je moet zorgen dat je op de kanalen aanwezig bent waar jouw potentiële klant actief is. Dit kan via de e-mail zijn waar jouw abonnees van de nieuwsbrief zijn. Maar dit kan ook social media of de krant zijn. Zorg er dus voor dat je weet waar je klant actief is. Hier kan je onderzoek naar doen. Houd enquêtes bij jouw doelgroep. Neem diepte-interviews af. Welke media hebben zij interesse in en maken ze bovendien ook veel gebruik van. Dit is waar jij moet zijn.
Voorbeeld: het versturen van een nieuwsbrief aan jouw abonnees die zich ingeschreven hebben. Hier gaat het dus letterlijk alleen nog maar om het versturen van de boodschap, oftewel aanwezig zijn!
Interest
Je hebt nu gevonden op welk medium je moet zijn (wellicht meerdere). Nu is het zaak om de interesse te wekken. Je moet je voorstellen dat alle consumenten tegenwoordig worden doodgegooid met e-mails, marketing, reclame etc. van allerlei bedrijven. De consument is dus deze ochtend écht niet opgestaan om even fijn jouw bericht te gaan lezen, hij kan wel 10 leukere dingen bedenken.
Hoe wek je dus de interesse? Hieronder bij het kopje “AIDA-model voorbeelden gaan we hier dieper op in, maar wat ik kan je nu alvast dit vertellen: zoals gezegd zit dus geen enkele consument te wachten op jouw bericht. Zorg er dan voor dat in de eerste 3 seconde van jouw bericht gelijk het voordeel voor de consument duidelijk wordt. Wat wordt de lezer er beter van?
Voorbeeld: een Apple Inc. stuurt een nieuwsbrief waarin ze meteen bovenaan communiceren dat ze een nieuwe MacBook gaan introduceren die nog meer voordelen biedt dan de vorige.
Desire
Dit stuk gaat over het verlangen dat de boodschap ontvanger moet krijgen. Op dit moment weet de consument / lezer wat jij graag wil overbrengen. Zorg ervoor dat je hem of haar prikkelt zodat ze meer willen van jouw bericht of product. Ze moeten een intrinsieke behoefte krijgen om actie te ondernemen, want dit brengt hen ook bij de volgende stap.
Voorbeeld: in die nieuwsbrief communiceert Apple Inc. dat die nieuwe MacBook zelfs jouw gedachte kan lezen waardoor jij nooit meer hoeft te typen als je een e-mail wil versturen
Action
Tot slot wil je dat jouw ontvanger overgaat tot de actie die jij voor ogen hebt. Dit kan zijn het kopen van een product, maar ook inschrijven voor je nieuwsbrief. Wat de actie ook is, zorg ervoor dat deze actie klip en klaar is. Het moet voor de lezer super eenvoudig zijn om de actie uit te voeren. Bijvoorbeeld een directe doorverwijzing in de e-mail naar het product dat ze moeten kopen. Of direct een tekst veld waar ze een e-mailadres kunnen achterlaten.
Voorbeeld: in nog steeds dezelfde nieuwsbrief communiceert Apple Inc. dat alleen deze week de nieuwe MacBook tegen 10% korting te pre-orderen is.
AIDA model marketing
Het AIDA model is zeer goed toe te passen in de marketing. Als marketeer wil je dat zoveel mogelijk (relevante) mensen jouw boodschap zien of uitvoeren. Hiervoor is het AIDA model dus een heel geschikt model om te gebruiken in de marketing. Sterker nog als marketeer of marketingafdeling ontkom je eigenlijk niet aan het AIDA model. Als het er niet gebruikt wordt dan gebruiken ze zeer waarschijnlijk of een ander soortgelijk model of ze zijn in hun communicatie aan het schieten met losse flodders. Naast de marketing wordt het ook toegepast in de sales (heeft veel overlap met marketing) en bij niet commerciële bestuursorganen. Bijvoorbeeld overheidsorganen. Overheidsorganen hebben natuurlijk ook een belangrijke boodschap die zij naar de burgers willen overbrengen zodat onze maatschappij leefbaar en aangenaam is en blijft.
Waarom het AIDA model gebruiken
Het AIDA model gaat altijd gepaard met het communiceren van een boodschap. Dit kan zijn een reclame van een groot bedrijf, of een e-mail marketingcampagne van een webshop etc. Wat de communicatie ook is, als zender wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw boodschap opvolgen. Hiervoor gebruik je het AIDA model. Een zeer eenvoudig en doeltreffend model!
AIDA model toepassen!
Je weet nu waarvoor je het AIDA model goed kan gebruiken. Nu is het aan jou om “Action” te ondernemen! Ga jij straks bijvoorbeeld een foto plaatsen op Instagram? Denk dan eens goed na welke foto je als eerste laat zien van de reeks foto’s. Waarschijnlijk doe je bewust of onbewust altijd al de mooiste / aantrekkelijkste. Dit is al een voorbeeld van communicatie middels het AIDA-model.
Hieronder heb ik een paar voorbeelden opgesomd die je kan toepassen in telefoongesprekken en e-mails in de sales.
AIDA toepassen in praktijk – in de sales
Werk jij in de sales en pleeg jij veel acquisitie? Denk dan eens goed na met welke zin je begint in het telefoongesprek. Hoe zorg je voor Attention? Hoe zorg je dat de potentiële klant geïnteresseerd wordt en vervolgens verlangen krijgen naar jouw product of dienst? Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om direct te beginnen met de potentiële besparing te benoemen, en vervolgens doorgaan met de vragen stellen die je anders zou stellen.
Ga jij een e-mail typen naar een potentiële klant. Schrijf in de onderwerp van het bericht: “Mogelijkheid tot besparing” zodat je de lezer toch een beetje kietelt om verder te lezen. Deze zelfde tactiek van het voordeel benoemen kan je ook direct in de eerste alinea doen!
Door er steeds bewuster mee bezig te zijn en steeds vaker te herhalen wordt je er steeds beter in! Oefening baart kunst zeggen ze niet voor niets!
Wanneer gebruik je het AIDA model?
Het AIDA model gebruik je wanneer je een bepaald doel wil bereiken door middel van een boodschap die je communiceert. Het AIDA model is een succesvolle opzet van een boodschap. Het zorgt ervoor dat de kans vergroot wordt dat jouw beoogde doel bereikt wordt.
Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de commerciële wereld om een product aan de man te brengen.
Hoe pas je het AIDA model toe?
Je past het AIDA model toe door alle vier de letters in volgorde af te gaan. Elke letter heeft een theorie die aangenomen wordt. Door de letters in volgorde uit te voeren zal je boodschap zo succesvol mogelijk gecommuniceerd worden.
Lees ons blogartikel om per letter concrete voorbeelden te zien!