Wat is externe analyse?
Een externe analyse is een evaluatie van de externe omgeving waarin een bedrijf opereert. Het is een belangrijke tool die bedrijven kunnen gebruiken om de kansen en bedreigingen in hun markt en de bredere economische omgeving te identificeren. Een externe analyse omvat het onderzoeken van verschillende factoren buiten het bedrijf, zoals markttrends, concurrentie, wet- en regelgeving, economische factoren en technologische ontwikkelingen.
Door middel van een externe analyse kan een bedrijf de kansen die zich voordoen in de markt identificeren en benutten, terwijl het ook de bedreigingen voor het bedrijf kan identificeren en zich daarop kan voorbereiden. Het kan ook helpen bij het bepalen van de marktstrategieën van het bedrijf en bij het ontwikkelen van een beter begrip van de klantbehoeften.
Hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt bij een externe analyse, zoals DESTEP-analyse, het Vijfkrachtenmodel van Porter en een scenarioanalyse. Elk van deze hulpmiddelen biedt een uniek perspectief op de externe factoren die van invloed zijn op het bedrijf en helpt bij het identificeren van de belangrijkste uitdagingen en kansen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.
Het uitvoeren van een externe analyse is een belangrijke stap voor bedrijven die hun prestaties willen verbeteren en willen blijven groeien in een competitieve markt. Door regelmatig een externe analyse uit te voeren, kunnen bedrijven hun strategieën aanpassen en zich aanpassen aan de veranderende omgeving.
3 voorbeelden van externe analyse modellen
Als je marktonderzoek voor een organisatie doet, dan stuit je vaak op de externe analyse. Ik heb hieronder 3 voorbeelden van externe analyse modellen opgesomd die jij direct kan toepassen in praktijk! Tevens zijn dit modellen die ik zelf vaak gebruikt heb en erg effectief vind.
Waarom vind ik deze modellen effectief? Met deze 3 externe analyse modellen krijg je een goede indruk van de Macro & Meso omgeving. Macro = externe omgeving & niet beheersbaar. Denk hierbij aan: wetgeving, demografie etc. Meso = externe omgeving & deels beheersbaar. Denk hierbij aan: concurrentie, afnemers, leveranciers etc. De organisatie kan dit niet totaal beheersen, maar wel deels. Bijvoorbeeld prijs verlagen om meer afnemers te trekken.
1. DESTEP model
Het DESTEP model richt zich op externe factoren die niet beheersbaar zijn door een bedrijf of organisatie. Denk hierbij aan voorbeelden zoals: wetgeving, stijgende inflatie, klimaatverandering, toenemende vergrijzing etc. Al deze zaken kan een bedrijf niet beheersen. Oftewel: een bedrijf kan er niet voor zorgen dat de inflatie ineens daalt, of dat er een nieuwe wet geschreven wordt. Maar al deze factoren hebben wel invloed op het bedrijf. En in de DESTEP analyse onderzoek je welke factoren het meest relevant zijn voor jouw bedrijf! De factoren in de DESTEP zijn:
- Demografisch
- Economisch
- Sociaal Cultureel
- Technologisch
- Ecologisch
- Politiek-Juridisch
Hoe pas je de DESTEP analyse toe? Lees dan snel 10 voorbeelden in dit artikel.
2. Vijfkrachtenmodel van Porter
Dit model onderzoekt vijf aspecten rondom een bedrijf in de externe omgeving. Porter noemde dit de vijf krachten rondom een bedrijf. Al deze krachten hebben een bepaalde mate van invloed op het bedrijf dat je onderzoekt. Het is aan de onderzoeker om te bepalen hoe relevant elke kracht is. De vijf krachten zijn als volgt:
- Kracht van de afnemers
- Kracht van de leveranciers
- Substituten
- Dreiging van nieuwe toetreders
- Kracht van de concurrentie
Hoe pas je het vijfkrachtenmodel van Porter toe? Lees dan dit artikel waar we ingaan op alle afzonderlijke krachten!
3. Business Model Canvas
Het Business Model Canvas is een visueel hulpmiddel dat goed gebruikt kan worden om de externe en interne omgeving van een bedrijf in kaart te brengen. Dit model zorgt ervoor dat je uiteindelijk een gedetailleerde blauwdruk hebt van je bedrijf. Het model bestaat uit 9 bouwstenen die ingaan op allerlei belangrijke zaken voor een bedrijf. Het beantwoordt bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat zijn onze belangrijkste activiteiten? Hoe stroomt er geld in ons bedrijf? Wie zijn onze belangrijkste partners? Hoe voegen wij waarde toe voor de afnemer?
Als je deze bouwstenen goed in kaart hebt, dan heb je helder beeld van jouw businessmodel. Hoe helderder je dit ziet, hoe scherpere ideeën je kan bedenken voor de ontwikkeling van de organisatie. Daarmee geeft het dus een overzichtelijk beeld van de externe omgeving.
Wil jij weten welke 9 bouwstenen er zijn en hoe je deze kan toepassen, bekijk dan dit artikel van de Kamer van Koophandel. Zij gaan hier uitgebreid op in!
Hoe kan je een externe analyse toepassen?
Er zijn verschillende stappen die een bedrijf kan nemen om een externe analyse uit te voeren en deze vervolgens toe te passen om de prestaties en de groei van het bedrijf te verbeteren:
- Identificeer de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de markt: Het bedrijf moet de markt waarin het actief is grondig onderzoeken en de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gaten houden. Dit omvat trends in consumentengedrag, technologieën, wet- en regelgeving en economische omstandigheden.
- Analyseer de concurrentie: Het bedrijf moet de concurrenten analyseren om hun sterke en zwakke punten te identificeren en te bepalen hoe het zich verhoudt tot de concurrentie.
- Beoordeel de leveranciers en klanten: Het bedrijf moet de leveranciers en klanten analyseren om te begrijpen hoe deze relaties van invloed zijn op de bedrijfsprestaties en om mogelijke kansen en bedreigingen te identificeren.
- Gebruik analysetools: Er zijn verschillende analysetools die bedrijven kunnen gebruiken om de externe omgeving te analyseren, zoals DESTEP-analyse, het Vijfkrachtenmodel van Porter etc.
- Stel een actieplan op: Het bedrijf moet op basis van de bevindingen uit de externe analyse een actieplan opstellen dat gericht is op het benutten van kansen en het omgaan met bedreigingen. Dit plan moet duidelijke doelstellingen, prioriteiten, deadlines en verantwoordelijkheden bevatten.
- Implementeer en volg het actieplan: Het bedrijf moet het actieplan implementeren en regelmatig evalueren om te bepalen of de gewenste resultaten worden behaald. Aanpassingen aan het plan kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het bedrijf de beoogde resultaten behaalt.
Door het uitvoeren van een externe analyse en het implementeren van een actieplan kan een bedrijf zijn prestaties verbeteren, zich aanpassen aan veranderingen in de markt en zijn concurrentiepositie versterken. Het helpt bedrijven ook om zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen en kansen.
Een externe analyse voorbeeld
Tot slot wil ik jullie graag nog een voorbeeld geven van hoe je een goede externe analyse uitvoert. Stel nou dat je bijvoorbeeld voor een schoenenbedrijf werkt. Dan zou je eventueel enorm veel informatie kunnen verzamelen over de kledingindustrie en hier allemaal mooie externe analyse modellen op los kunnen laten.
Echter, de kans dat je een goed resultaat behaalt met je onderzoek is minimaal. Waarom? Omdat je niet focust op relevante zaken. Als je voor een schoenenbedrijf werkt, zorg dat je ook alleen externe factoren onderzoekt voor de schoenenmarkt en alles wat te maken heeft met schoenen.
Bijvoorbeeld: het is niet relevant om de omzetcijfers van de kledingindustrie te onderzoeken als schoenenfabrikant. Het is wel interessant om de omzetcijfers van de schoenenmarkt te onderzoeken!
Welk model is het beste voor de externe analyse?
Om direct antwoord te geven op deze vraag: er is niet één model echt het beste voor de externe analyse. Het gaat erom dat je een relevant model toepast voor jouw analyse! Dit kunnen ook meerdere modellen zijn.
Zorg dat je scherp hebt wat het probleem is waarom je de externe analyse begint, en welke vraag je wil blootleggen. Dan kan je vervolgens kijken welk model het beste past bij jouw onderzoek.
Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende modellen zijn: DESTEP, vijfkrachtenmodel, SWOT, Customer Journey etc. Of een mix hiervan.
Is een SWOT een externe analyse?
Een SWOT-analyse is een combinatie van een externe & interne analyse.
De S en de W staat voor 'Strength' en 'Weakness'. Dit gaat over waar een organisatie sterk en zwak in is. Dit is dus Intern, het betreft namelijk de organisatie zelf.
De O en de T staat voor 'Opportunity's' en 'Threat's'. Dit gaat over de kansen en bedreigingen voor een organisatie. Dit is Extern, want dit gaat over de kansen en bedreiging die zich in de markt afspelen die relevant zijn voor de organisatie. Buiten het bedrijf zelf dus.