Wanneer krijg je provisie op je salaris?
Provisie, ook wel bonus genoemd, krijg je als werknemer zodra jij bepaalde doelstellingen behaalt voor jouw werkgever waar je voor beloond mag worden. Een beetje onder het mom van: “voor wat hoort wat.” Dit wordt voornamelijk gedaan door werkgevers om hun werknemers een prikkel te geven om deze doelstellingen voor het bedrijf te behalen. Deze regeling komt niet alleen voor in de sales, maar ook bij recruitment, of zelfs in de voetbalwereld.
Praktijkvoorbeeld
Nu ben ik helaas niet de spelersmakelaar van Messi, maar als hij bijvoorbeeld 25 doelpunten in een seizoen maakt krijgt hij hier ongetwijfeld een bonus voor (oftewel provisie). Dit is dus geld verdienen op basis van de prestatie die je levert. Door de doelpunten wordt het voetbalteam van Messi er beter van, doordat ze waarschijnlijk betere resultaten behalen. De club verdient hier uiteindelijk meer geld door, dus dan mag Messi daar ook een portie van krijgen.
Provisieregelingen komen voor in veel verschillende soorten. Ik ben persoonlijk vooral bekend met provisiebetalingen per kwartaal, dit was gebruikelijk bij de bedrijven waar ik werkte. Wellicht dat er ook bedrijven zijn die ervoor kiezen om dit maandelijks te vergoeden.
Hoeveel bonus is normaal?
Het antwoord op deze vraag is super relatief. Hier bestaat niet één duidelijk antwoord voor. De naam bonus zegt het ook eigenlijk al: hoeveel verdien jij extra naar jouw verrichte werkzaamheden? Als we weer kijken naar de voetballerij kunnen we een heel logisch voorbeeld formuleren: als Messi er ieder jaar voor zorgt dat hij 25 doelpunten maakt in de belangrijkste competitie en een teamgenoot van hem maakt er 10, dan kan Messi natuurlijk meer bonus vragen dan zijn teamgenoot.
Hoeveel bonus is dan normaal? Zorg ervoor dat je goed in kaart heb wat jij oplevert voor jouw bedrijf. Probeer dit concreet te maken naar absolute getallen. Realiseer je dat jouw werkgever onder aan de streep ook geld moet overhouden, dus je kan niet 1 op 1 jouw verdienste vragen. Je kan jouw leidinggevende voorstellen om een paar procent van de door jouw binnengehaalde brutowinst als bonus uit te keren.
Hoe verbeter jij jouw provisie?
Als accountmanager wil je natuurlijk maar een ding en dat is jouw target halen. Want zodra jij jouw target haalt loop jij aan het eind van het kwartaal met die bonus de deur uit (jouw target is natuurlijk ook een erg mooie KPI die je kan meten, lees in dit artikel de verdieping over KPI’s). Ik vond het altijd prettig om mijn target helemaal plat te slaan, zodat ik precies wist wat ik elke dag moest uitvoeren om dit target te behalen. Niet alleen in cijfers maar ook in taken, voornamelijk dat laatste eigenlijk. Zodra je dit goed in kaart hebt weet je precies wat je moet uitvoeren. Hiermee kan je jouw doel behalen en de takenlijst afwerken. Bovendien gaf het mij altijd een motiverend gevoel als ik taken kon afvinken.
Maar goed, dit brengt jou bij het behalen van het target en geeft nog niet zo zeer antwoord op de vraag van deze alinea: hoe verbeter jij jouw provisie? Het is misschien een beetje een rare vraag, want je zou kunnen zeggen: provisie verbeter je toch zelf niet dat doet je werkgever. En dat klopt als een bus. Echter, ik denk dat je wel de input kan leveren zodat je jouw werkgever aan het denken zet om jouw provisie te verbeteren (omdat je anders eventueel elders een beter aanbod gaat krijgen).
3 tips om je provisie te verbeteren:
Lees hieronder 3 tips die jou het meeste gaan helpen om zo snel mogelijk je provisieregeling te verbeteren.
1. Hard werken
Ik denk dat je de kans hebt om jouw provisie te kunnen verbeteren, hiervoor zal je waarschijnlijk wel voor langere tijd enorm hard moeten werken. Maar is dat erg? Ik denk het niet. Als jij structureel laat zien dat jij jouw target flink plust laat je in eerste instantie jouw enorme waarde zien voor het bedrijf en zal je vervolgens ook een sterk verhaal hebben in een onderhandeling over jouw provisie. En naar mijn mening begint dit bij het plat slaan van je target en die takenlijst af te werken. En dit maand op maand te herhalen, totdat je ‘leverage’ hebt opgebouwd.
2. Concrete waarde toevoegen
Dan is het in veel gevallen nog wel altijd aan jou als accountmanager om met een voorstel naar je werkgever/ manager te komen. Zorg ervoor dat je heel concreet hebt wat jouw prestaties zijn en wat de waarde is die jij hebt toegevoegd.
3. Durf te vragen
Zorg vervolgens ervoor dat je niet bang bent om te vragen. Uiteraard moet je niet vreg zijn, maar ik denk dat iedereen goed voor zichzelf kan inschatten wat een realistisch voorstel is op basis van je prestaties. Ik denk dat het dus wel belangrijk is om zelf met een voorstel te komen zodra de tijd rijp is, want jouw werkgever zal hier altijd minder prioriteit aan geven dan jijzelf. En mocht je in de tussentijd al wel een verbeterd voorstel krijgen kan je dit zien als erg mooi compliment.
Wat is provisie?
Provisie is een bonus die werknemers (vaak in de sales) kunnen verdienen zodra ze een bepaalde doelstelling behalen. Deze doelstelling wordt ook wel target genoemd. Meestal is deze provisie boven op het basissalaris. Het komt ook voor dat je uitsluitend op provisiebasis werkt, dit zie je voornamelijk in de Verenigde Staten. In Nederland zie je een salaris met provisie veelal in sales/ accountmanagement beroepen. Als de werknemer een bepaald doelstelling behaald verdiend hij een bonus, ook wel provisie genoemd.
Provisie regeling voorbeeld
Er zijn erg veel manieren om een provisie regeling overeen te komen. Ze kunnen voorkomen in alle soorten en maten. Hieronder heb ik een voorbeeld geformuleerd die je ook op je eigen werk zou kunnen toepassen. Zorg voor je zelf dat je in kaart hebt welke cijfers voor jou en jouw werkgever realistisch zijn!
Een voorbeeld van een provisie regeling: Jan is accountmanager voor visserij De Roze Garnaal. Jan moet ervoor zorgen dat hij vishandelaren als klant verwerft. Zijn werkgever vraagt hem ieder kwartaal 5 vishandelaren aan te sluiten die minimaal 10.000 kg garnalen per jaar afnemen. Voor iedere 5 aangesloten vishandelaren per kwartaal krijgt Jan 2% van de brutowinst.
De reden dat provisie bestaat in de sales
Volgens mij zijn er twee belangrijk redenen waarom de provisie regeling in het leven is geroepen. Ik zal ze hieronder uitgebreid uiteenzetten.
De eerste is het prikkelen en motiveren van het personeel. Zodra jij een vast salaris hebt hoef je in principe niet meer of minder te doen, jouw vergoeding aan het einde van de maand blijft hetzelfde. Als we naar de theorie van Maslow en Herzberg kijken dan blijkt dat provisie/ bonusregelingen mensen nog meer motiveren. Het is te plaatsen onder Maslow’s waardering en erkenning en Herzberg’s satifiers (klik op bovenstaande links als je dieper in de theorie wil gaan). Deze twee geleerde stellen dus dat wij behoefte hebben aan waardering, erkenning, uitgedaagd worden, persoonlijke ontwikkeling etc. En deze begrippen zijn niet (alleen) terug te vinden in een vast basissalaris, hiervoor biedt een provisieregeling extra motivatie voor medewerkers.
En dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Bedrijven zijn hier uiteraard bij gebaat. Zodra het personeel het onderste uit de kan haalt, komt dit ook ten goede voor de organisatie. Het bedrijf wil graag dat jij presteert, jouw bonus haalt en lekker in vel zit, hierdoor word jij als het goed is ook weer hongerig naar meer. Het gevolg hiervan is dat de sales van een commercieel bedrijf ook verder groeit. Als al deze processen excelleren heb je naar mening een geweldig draaiende organisatie.
Een hoog salaris of laag salaris met bonus
Vooropgesteld wil ik mededelen dat dit een erg persoonlijk kwestie is en dat de vraag ook te complex is om zo te beantwoorden. Want niet alleen salaris en provisie speelt een rol, maar ook je werkzaamheden, verantwoordelijkheden en in hoeverre je uitgedaagd wordt.
Op korte termijn klinkt hoger salaris natuurlijk erg aantrekkelijk. En dat is het ook op korte termijn. Geld is vandaag meer waard dan datzelfde geld over een jaar. Maar als je het mij vraagt heb ik liever een lager salaris met provisie dan een hoger salaris zonder provisie. En dat heeft vooral te maken met de motivatietheorie van Herzberg en Maslow zoals hierboven kort toegelicht.
Stel dat Jantje nu een hoog salaris krijgt voor de komende 5 jaar maar geen provisie, dan weet Jantje al precies wat hij de komende 5 jaar gaat krijgen. Niks meer, niks minder. Er is minder sprake van een doelstelling die je kan bereiken waar je waardering, erkenning en persoonlijke ontwikkeling in kan verwerven. Ik denk dat deze elementen nodig zijn om voor langere tijd optimaal gemotiveerd te zijn. Als die elementen er niet zijn zou je gedemotiveerd kunnen raken en in een sleur terecht kunnen komen. Waardoor je misschien jouw werk niet meer leuk gaat vinden en geen plezier erin hebt. En nogmaals, dit is een hele persoonlijk kwestie. Iedereen beantwoordt hem anders. Dit is slechts mijn mening/ gevoel. Het is denk ik leuk om voor jezelf na te gaan hoe jij in de wedstrijd staat 🙂
Bonusregeling moet uitdagend zijn
Tot slot wil ik hem afsluiten met de opvatting dat een provisieregeling uitdagend moet zijn. Als jij iedere maand ‘super easy’ jouw target behaald voelt het voor jezelf ook niet echt meer als prestatie. Waarschijnlijk haal je hier minder waardering en erkenning uit (weer een beetje de theorieën van bovengenoemde heren ;)). Ik denk dat het altijd goed is om geprikkeld te worden. Heb jij een andere mening over provisieregelingen, of ben je het er mee eens? Laat me weten hoe jij erover denkt in de reacties, ik ben erg benieuwd wat jouw opvatting is!
Waarom krijgt iemand provisie?
Iemand verdient provisie (ook wel bonus genoemd) zodra hij bepaalde prestaties levert voor een organisatie. De prestaties worden beloond door middel van een provisie. Vaak is dit een geldbedrag.
Is provisie krijgen normaal?
Bij de meeste banen die er bestaan in Nederland is provisie krijgen eigenlijk niet normaal. Hoewel dit in mijn beleving een stuk normaler zou moeten zijn, want het motiveert en prikkelt mensen om beter en meer werk af te leveren! In de Verenigde Staten zie je dit daarom ook veel meer.
Provisie komt het meeste voor in de commerciële sector zoals sales, marketing, recruitment etc.
Het komt minder voor in de entertainment, horeca of non-profit sector.
Maar waarom zou een kok geen provisie mogen ontvangen als hij extra een X aantal lekkere gerechten maakt die nog steeds voldoen aan de kwaliteitseis van een restaurant?